El concurs gastronòmic, consolidat com una de les cites més estimades de la cuina catalana, busca el plat més emblemàtic del país en una edició especial que coincideix amb Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia.
Abacus i la revista Cuina impulsen la desena edició del concurs “El Plat Favorit dels Catalans”, una iniciativa que posa en valor la riquesa i la diversitat de la cuina catalana i que enguany celebra una dècada d’història. Del 14 d’octubre al 10 de novembre, el públic pot participar-hi votant el seu plat preferit al web platfavorit.cuina.cat. El plat guanyador es donarà a conèixer en una gala final a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm.

En aquesta edició especial, hi concorren 15 plats tradicionals —com el suquet de peix, els canelons, la botifarra amb seques o el fricandó—, cadascun defensat per dos restaurants i apadrinat per dos xefs de prestigi. Entre els noms que donen suport als plats hi ha Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Joan Roca, Fina Puigdevall, Nandu Jubany, Oriol Castro, Marc Ribas i Carles Gaig, entre molts d’altres.
Les votacions s’allargaran fins al 10 de novembre, amb diverses fases eliminatòries: primer es podran votar tots els 15 plats candidats, després els 12 més votats, posteriorment els 8 semifinalistes i, finalment, els 4 finalistes, d’entre els quals sortirà el plat guanyador.

En les nou edicions anteriors, el concurs ha recollit gairebé 800.000 vots i ha comptat amb la participació de més de 300 xefs i restaurants. Els plats guanyadors de les darreres edicions —com l’escudella i carn d’olla, el fricandó o les sardines a la brasa— formen ja part de l’“Olimp gastronòmic català”.
Amb aquesta desena edició, Abacus i Cuina refermen el seu compromís amb la cultura gastronòmica i la participació ciutadana, promovent el vincle entre tradició, territori i identitat culinària.