- Es tracta d’una sèrie de capítols de 15 minuts dirigits a les famílies i a la comunitat educativa que expliquen, de forma divertida i divulgativa, els principals monuments de Catalunya
- El portal web amplia l’experiència amb informació pràctica sobre la visita, activitats, tallers i altres materials per apropar els oients al patrimoni cultural català
- Produït per Abacus per a la Generalitat de Catalunya, es publiquen setmanalment els dijous a les principals plataformes
Aquest mes de juliol s’ha estrenat la segona temporada de Si les parets parlessin, un pòdcast en català per escoltar en família que explica, de forma divulgativa i emocionant, alguns dels monuments i jaciments clau del patrimoni cultural de Catalunya. Aquesta segona temporada està formada per 10 nous episodis de 15 minuts de durada, que s’afegeixen als 20 de la primera temporada. Els capítols, produïts per Abacus per a la Generalitat de Catalunya, es publiquen setmanalment els dijous a les plataformes Spotify, Apple Podcast, iVoox i a Amazon Music.
El pòdcast, adreçat a famílies i infants amb edats compreses entre els 6 i els 12 anys i a la comunitat educativa, compta amb un espai web on també s'hi pot trobar informació sobre els monuments participants, recursos per inspirar la visita al monument, activitats per fer en família i recursos educatius. Dins l’espai web, es proposa un joc de preguntes adreçat als infants que poden resoldre després d’escoltar els episodis.
Les històries es narren en un format de conte amb moments de suspens, intriga, descoberta, èpica i fins i tot un punt dramàtic. El format radiofònic de la narració del pòdcast acosta a l’oient als espais triats i l’ajuda a entendre les èpoques i context del monument escollit. Tot això, amb un toc d’humor i ironia, ple d’anècdotes i sorpreses pel públic.
Les veus dels narradors principals són les de la Sònia Ferrer i el Vicent Ortega, que es van donant el relleu l’un a l’altre, narrant els moments clau de cada monument. Ferran Aixalà, el guionista del pòdcast, també posa veu a alguns dels personatges per recrear diàlegs en escenes destacades de la narració. Al final de cada episodi es convida a visitar el monument per reviure les històries escoltades.
La segona temporada té com a protagonistes aquests monuments: el Museu Molí Paperer de Capellades (Capellades), la Ciutadella ibèrica de Calafell (Calafell), el monestir de Santa Maria de Ripoll (Ripoll), el castell de Castelldefels (Castelldefels), la Necròpolis de Tàrraco (Tarragona), el castell de Claramunt (Pobla de Claramunt), el Poble vell de Corbera d’Ebre (Corbera d’Ebre), el castell i col·legiata de Santa Maria de Mur (Mur), el castell Monestir d’Escornalbou (Riudecanyes), les muralles de Montblanc (Montblanc). A l’hivern, es publicaran 5 episodis més dedicats al Palau Moja (Barcelona), la Universitat de Cervera (Cervera), la Fortalesa dels Vilars (Vilars d’Arbeca), La Suda (Tortosa), i la cartoixa d’Escaladei (Morera de Montsant).