• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Cooperativa
  • Notícies
  • Agenda
  • Contacte
  • Cooperativa
  • Missió i valors
  • Les persones
  • La història
  • L’estratègia
  • Treballa amb nosaltres
  • Per saber-ho tot
  • Codi ètic
  • Política de privadesa
  • Canal de denúncies
  • Avís legal
  • Abacus
  • Abacus Original
  • Abacus Educació
  • Abacus Futur
  • Abacus Media
  • Abacus Idea
  • Notícies
  • Agenda
  • Contacte
Fes-te soci/a
Abacus - Notícies - Carme Ruscalleda, Premi TRESC 2025

Abacus lliura el Premi TRESC 2025 a Carme Ruscalleda per la seva aportació cultural a través de la gastronomia

10/06/2025

El guardó s’ha lliurat aquest vespre a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm davant d’una nombrosa representació del món cultural i gastronòmic del país

La xef Carme Ruscalleda (Sant Pol de Mar, 1952), una de les veus més influents i admirades de la cuina catalana contemporània, ha rebut aquest vespre el Premi TRESC 2025 en reconeixement a una trajectòria excepcional que ha fet de la cuina catalana un llenguatge cultural amb veu pròpia al món. El lliurament del guardó, que enguany celebra la seva quarta edició, ha tingut lloc a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona, en un acte que ha comptat amb la presència de públic fidel del TRESC i Abacus, personalitats del món cultural i gastronòmic, i mitjans de comunicació.

“El Premi TRESC reconeix aquelles figures que han marcat un abans i un després en la nostra cultura compartida”, ha declarat Gerard Birbe, director del TRESC. “Amb la seva trajectòria, Carme Ruscalleda ha elevat la cultura gastronòmica catalana a una dimensió simbòlica i col·lectiva que ens representa com a país”. Amb tres estrelles Michelin i una visió arrelada en la tradició i l’excel·lència del producte de proximitat, Ruscalleda ha convertit la seva cuina —amb epicentre, durant molts anys, al restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar— en una plataforma de projecció internacional del territori, amb plats que són alhora creació culinària i manifest cultural.

Maria Nicolau, premi "Arrels i fogons"

La gala, presentada per Judith Càlix, directora de la revista Cuina, ha inclòs també el lliurament del guardó especial “Arrels i Fogons”, impulsat pel TRESC i la revista Cuina, que ha reconegut la tasca de Maria Nicolau en l’àmbit de la divulgació gastronòmica. El premi ha volgut posar en valor les veus femenines que estan transformant la manera d’explicar, ensenyar i compartir la cuina catalana des de múltiples espais i formats, situant la gastronomia en el centre del debat cultural contemporani.

“Des de les xarxes socials fins a les aules, des dels fogons tradicionals fins als nous llenguatges digitals, la Maria Nicolau ha sabut fer arribar la cuina catalana a nous públics, amb rigor, enginy i una mirada arrelada al territori”, ha destacat Judith Càlix. El guardó s’ha decidit per votació popular entre els socis i subscriptors del TRESC i de les revistes Cuina i Arrels, i ha reconegut Nicolau per davant d’altres nominades destacades com Ada Parellada, Gessamí Caramés o Laura Ponts.
 

Un reconeixement al patrimoni cultural català

Un dels moments més emotius de la nit ha estat la intervenció del cantautor Roger Mas, que, tot i no poder assistir presencialment a l’acte, ha volgut sumar-s’hi amb un vídeo especial en què ha dedicat unes paraules a Carme Ruscalleda com a homenatge a la seva trajectòria vital i professional. L’esdeveniment ha combinat entrevistes en directe, espais de trobada amb tastos de productes de proximitat i diverses experiències participatives. El Premi TRESC, impulsat pel Consell de Públics del TRESC, un projecte d'Abacus, continua consolidant-se com un reconeixement referent a figures que contribueixen de manera decisiva a enriquir el patrimoni cultural català.

Més notícies

Abacus celebra la Festa de La Galera i lliura el cinquè Premi Emili Teixidor

11/06/2025

Ahir, la Casa Rius de Barcelona va acollir la Festa de La Galera, un esdeveniment literari impulsat per Abacus i l’editorial La Galera per posar en valor la literatura infantil i juvenil i celebrar el llibre i els seus protagonistes, des de la creació fins a … Llegeix més

Abacus referma el seu compromís amb la cultura catalana al lliurament del 57è Premi d’Honor

04/06/2025

El Palau de la Música Catalana va acollir ahir, 2 de juny, l’acte de lliurament del 57è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, impulsat per Òmnium Cultural i patrocinat per Abacus per segon any consecutiu. El guardó, considerat la més alta distinció per la … Llegeix més

Pàgina següent

Footer

  • Cooperativa
  • Missió i valors
  • Les persones
  • La història
  • L’estratègia
  • Treballa amb nosaltres
  • Per saber-ho tot
  • Codi ètic
  • Política de privadesa
  • Canal de denúncies
  • Avís legal
  • Abacus
  • Abacus Original
  • Abacus Educació
  • Abacus Futur
  • Abacus Media
  • Abacus Idea
  • Notícies
  • Agenda
  • Contacte
Fes-te soci/a