- Un acte a la Finca Bombita reuneix veus del territori per denunciar la situació límit del Delta i reclamar accions urgents
- Durant dos anys, l’equip de la revista Descobrir ha conversat amb més de 40 experts per oferir una mirada rigorosa i coral sobre el futur del Delta
- La campanya “Viu el Delta” és una crida col·lectiva per estimar, redescobrir i protegir aquest espai natural amenaçat
Aquest vespre, la Finca Bombita de Deltebre ha estat escenari de la presentació del número especial de la revista Descobrir, publicada per Abacus, dedicat al futur del Delta de l’Ebre, un territori que des de fa anys protagonitza titulars de caràcter dramàtic, i que avui continua amenaçat per una combinació letal de regressió costanera, falta de sediments, canvi climàtic i una preocupant manca de consens sobre com actuar.
L’esdeveniment ha comptat amb la participació de diversos representants institucionals, periodistes i veus del territori. María Riesco, representant dels Serveis Provincials de Costes de Tarragona del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, ha donat la benvinguda a l'acte i a la Finca Bombita on fa 40 anys, ha recordat, es va crear el Parc Natural del Delta de l'Ebre. Per la seva banda, Daniel Forcadell, president de la Junta Rectora del Parc Natural del Delta de l’Ebre, ha remarcat que "la sang del Delta és l'aigua dolça i, per això, cal impulsar accions per aconseguir que la façana litoral es protegeixi de manera natural".
Durant la presentació, les periodistes Sílvia Berbís i Leonor Bertomeu, l’escriptora ebrenca Maria Climent i l’editor de la revista Descobrir, Joan Morales, han conversat sobre el procés d’elaboració d’aquest número doble, fruit de més de dos anys d’investigació periodística sobre el terreny. El dossier recull desenes de testimonis imprescindibles (arrossaires, científics, activistes, tècnics, veïns, gestors) per construir una radiografia tan completa com plural del Delta d’avui. Un dels volums explica l’origen, la riquesa i les possibilitats del Delta actual; l’altre ens trasllada a l’any 2075 per mostrar, des de la prospectiva, com podria ser el Delta si no s’hi actua amb urgència.
“Els articles de la revista dedicada al Delta del 2075 expliquen com podria acabar el territori si ens quedéssim de braços plegats. És un exercici necessari per visibilitzar que hi hem de fer alguna cosa”, ha afirmat Morales. I ha remarcat: “El Delta és el territori de Catalunya que pateix primer els efectes més severs del canvi climàtic, i és imprescindible que tots plegats ens comprometem amb el seu futur”.

“Viu el Delta”: emocionar, mobilitzar, preservar
En el marc de l’acte, s’ha presentat també la campanya “Viu el Delta”, una iniciativa impulsada per Descobrir i Abacus que vol generar una connexió emocional profunda entre la ciutadania catalana i aquest territori en risc. Sílvia Grimaldo, directora de negoci de la revista, ha explicat que la campanya no només busca sensibilitzar, sinó també reactivar el coneixement, la visita conscient i el suport actiu al Delta.
El projecte inclou un microsite (viueldelta.descobrir.cat) que vol conscienciar la ciutadania sobre la fragilitat del Delta i anima tothom a visitar el territori per fer-lo més fort. Per aquest motiu, ofereix informació i propostes per conèixer i gaudir de la natura, el turisme actiu, el paisatge i la gastronomia del delta de l’Ebre. A més, el projecte també promou accions participatives a les xarxes socials amb l’etiqueta #ViuElDelta perquè tothom pugui compartir les seves vivències i descobriments en aquest paratge únic. "El Delta és un tresor i Abacus i Descobrir, amb aquesta campanya, volen recordar-ho a tota la ciutadania per garantir el futur del territori i la seva gent”, ha dit Grimaldo.
La campanya compta amb el suport dels canals de comunicació de les revistes Descobrir, Cuina, Arrels, Sàpiens i Petit Sàpiens, així com d’Abacus, amb una comunitat digital de més de 300.000 persones, i té previst organitzar una gran jornada festiva pròximament per fer arribar el Delta al cor de tothom.

Un territori en risc real de desaparèixer
El Delta fa dècades que resisteix. Des de la lluita contra el Pla Hidrològic Nacional fins als estralls del Glòria o la presència d’espècies invasores, passant per una regressió costanera accelerada i una pràctica absència de sediments al tram final del riu, les amenaces s’acumulen. Els veïns, arrossaires, pescadors i gestors del territori viuen amb l’ai al cor i, cada cop més, amb la certesa que, si no es reacciona de manera immediata i coordinada, veurem els primers desplaçats climàtics del nostre país.
En paraules del secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, encarregat de cloure l’acte, “totes les administracions i parts implicades estem treballant en un pla únic i viable que permeti aportar sediments, frenar la pujada del mar i garantir la supervivència del Delta. Cal un esforç conjunt, però estem convençuts que ho aconseguirem”. Sargatal també ha volgut agrair la tasca divulgativa del projecte: “La revista Descobrir fa una feina fantàstica. Iniciatives com aquesta són claus per conscienciar la ciutadania i posar el Delta al centre del debat públic”.
La jornada ha finalitzat amb un berenar amb productes locals i una visita guiada a la Finca Bombita, origen del Parc Natural del Delta de l’Ebre. Una immersió directa en aquest paisatge tan fràgil com estimat.

