- La iniciativa es duu a terme en col·laboració amb l’organització Ponts per la pau que presideix l’activista i educadora Nadia Ghulam
- El finançament del projecte prové dels donatius realitzats per milers de socis d’Abacus durant la campanya solidària Nenes Valentes
Abacus impulsa la construcció d’una biblioteca clandestina per a dones a Baghlan, al nord de l’Afganistan, en col·laboració amb Ponts per la pau, organització fundada i presidida per l’activista i educadora catalana d'origen afganès Nadia Ghulam. El finançament del projecte prové íntegrament dels donatius realitzats per milers de socis de la cooperativa durant la campanya solidària Nenes Valentes, que va comptar amb el lideratge de la periodista Txell Feixas.
Aquesta iniciativa solidària, que es va dur a terme durant les festes de Nadal de 2023, va aconseguir recaptar un total de 200.000 € que s'han destinat, per una banda, a donar suport a les activitats que duu a terme l'equip de bàsquet femení del camp de refugiats de Xatila, al Líban; i, per altra banda, al projecte de biblioteques clandestines de l'Afganistan. Aquesta iniciativa es durà a terme després de l'èxit rotund de la primera biblioteca de l’Afganistan impulsada per dones, liderada per dones i per a dones, ubicada a Kabul.
Tal com explica Nadia Ghulam, "els drets humans de les dones estan severament restringits, especialment des que els talibans van prendre el control de Kabul a l'agost del 2021". En aquest sentit, Amnistia Internacional denuncia que l'Afganistan és l'únic país a tot el món on es prohibeix que les dones assisteixin a escoles i universitats. Tal com relata la mateixa ONG, les dones afganeses tampoc no tenen permís per moure’s lliurement ni sortir de casa seva, no poden rebre cap tipus d’assistència sanitària ni tenen dret a interactuar en públic, entre altres prohibicions. En aquest context, la construcció de la biblioteca clandestina de Baghlan, que serà una realitat en els propers mesos, coincideix amb l’aprovació de la Llei de Moralitat, que des de l’agost passat també prohibeix el so de la veu de dona en públic, una norma que restringeix encara més les llibertats de les dones al país.
“A les violacions de drets fonamentals que pateixen les dones d’Afganistan, hi hem de sumar la tradició conservadora de la societat afganesa, els abusos, els maltractaments o els matrimonis infantils”, explica Ghulam. “Per això aquest projecte és tan important, ja que l’espai va molt més enllà d'una simple biblioteca; és un lloc on poden fer xarxa, on són benvingudes, un lloc segur per a dones que no només són dones, sinó que són dones en situació d'extrema vulnerabilitat: dones soles amb fills al càrrec, vídues, víctimes de violència de gènere i totes elles desplaçades internes per la guerra”, afirma l’activista. Segons ACNUR, l’any 2021 hi va haver un desplaçament rècord de gairebé 700.000 persones a l’Afganistan, un 60% dels quals eren infants i un 20%, dones. Es calcula que hi ha 5,7 milions de refugiats afganesos, la majoria dels quals es troben a les províncies del nord del país.
En aquest context de manca de llibertats, “l'ITA (Interim Taliban Authority) permet emetre llicències per a biblioteques per a dones si són exclusivament de temàtica religiosa i es fan servir com a centres educatius de l'Alcorà”, comenta Ghulam. “Evidentment, tant a la biblioteca de Kabul com la futura biblioteca de Baghlan s’hi podran trobar tot tipus de llibres, des de novel·les fins a llibres sobre ciència, política i economia. I si bé és il·legal que les dones llegeixin aquesta mena de llibres, quan els soldats talibans entren a revisar la biblioteca es troben amb una realitat esfereïdora: ells mateixos també són analfabets”, diu l’activista. Segons dades de la UNESCO, la taxa d'alfabetització dels homes adults a l’Afganistan és del 31,4% i només el 17% de les dones del país saben llegir i escriure.
“Des de Ponts per la pau reconeixem la gravetat de la situació i dediquem els nostres esforços a protegir la població vulnerable i a garantir, en la mesura del possible, els drets d'aquestes dones per mitjà de l'educació i la cooperació”, afirma Ghulam. Per això, “la biblioteca de Baghlan i la de Kabul també es faran servir per fer desenvolupar altres activitats, com ara xerrades sobre salut sexual i reproductiva, tallers d'emprenedoria femenina o teràpies de grup conduïdes per personal format”.
Al seu torn, la presidenta d’Abacus, Maravillas Rojo, ha declarat que “amb aquestes iniciatives, Abacus referma clarament el seu compromís amb la lluita pel feminisme, la llibertat i els drets de les dones de tot el món, i posa en valor la creació d’una xarxa de complicitats i solidaritat entre Catalunya i l’Afganistan amb la cultura i l’educació com a nexe d’unió”. En aquest sentit, afegeix que “accions com aquestes donen sentit a la missió d’Abacus de construir un món millor”. I, per tant, “a Abacus seguirem donant suport a iniciatives que, a través de la cultura i l’educació ajudin a trobar el camí a la llibertat. Perquè totes les dones tenen dret a ser lliures, visquin o visquin”, ha conclòs Rojo.