La historiadora Eulàlia Duran i Grau (Barcelona, 1934) ha estat la primera guanyadora del Premi d’Honor de la Història,el guardó més destacat dels sis que ha entregat la revista Sàpiens en la primera edició de la Nit de la Història, que s’ha celebrat aquesta nit al Museu Marítim de Barcelona.
Més de tres-centes persones —entre les quals s’hi trobaven els historiadors i historiadores més rellevants del país—, han ovacionat la doctora en Història Moderna i catedràtica emèrita de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona mentre recollia el premi, que ha entregat el president de la Generalitat, Pere Aragonès. “Enhorabona a la revista Sàpiens pels seus vint anys. La seva tasca ens ajuda a preservar la memòria col·lectiva i a entendre el país que som”, ha destacat el president Aragonès en el seu discurs.
Duran ha estat escollida guanyadora de manera unànime per un jurat format per catedràtics de les diverses universitats dels Països Catalans: Maria Barceló Crespí, Rosa Congost, Montserrat Duch, Andreu Mayayo, Isabel Rodà, Flocel Sabaté, Antoni Simón, Josep M. Solé Sabaté i l’editor de Sàpiens, Jordi Creus. El jurat ha destacat la importància de Duran a l’hora d’“obrir noves vies de recerca i divulgació sobre una etapa poc coneguda en la història de Catalunya, com va ser el Renaixement, i haver-ne impulsat el coneixement dels seus textos literaris". També s’ha valorat que "la seva obra hagi contribuït a enfortir la consciència cultural catalana en una època d’especial dificultat com va ser la fi del franquisme" i que hagi estat "la formadora d’un nodrit estol d’historiadors i historiadores”.
Els primers premis que reconeixen el conjunt de la historiografia catalana
Els Premis Sàpiens han estat impulsats per la revista Sàpiens amb motiu del vintè aniversari de la publicació. El seu editor, Jordi Creus, ha recordat els orígens del projecte, en què va ser clau “la complicitat d’una colla d’historiadors que, amb el temps, s’ha anat fent més i més gran”. I la directora de la revista, Clàudia Pujol, ha posat en relleu que “els principis fundacionals d’investigació i divulgació de Sàpiens segueixen intactes, però que la revista s’ha anat adaptant als nous temps, tant pel que fa al disseny com als continguts”. Ha destacat el número de Sàpiens d’aquest novembre, “Quan érem negrers”, un dossier especial sobre el comerç d’esclaus, en què els catalans també van participar: “hem de parlar de tot, també de les pàgines més fosques de la nostra història”, ha dit Pujol.
A més del Premi d’Honor de la Història, durant la gala s’han atorgat cinc guardons més que reconeixen les aportacions més rellevants en l’àmbit de la història, tant en recerca com en divulgació.
El Premi al Millor Descobriment ha estat pel projecte del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) per la troballa de l’antic port grec, dirigit pels arqueòlegs Pere Castanyer i Marta Santos. Una tasca titànica que ha permès conèixer amb detall com era el Port d’Empúries, des del segle VI aC fins al VIII dC. El guardó l’han recollit els responsables del jaciment i Jusèp Boya, director del MAC, que ha remarcat que “un museu, més enllà dels seus edificis i col·leccions, som les persones que hi treballem i que ens deixem la pell en aquesta aventura meravellosa que és descobrir el passat”.
El Premi a la Millor Recerca l’ha guanyat l’historiador Alejandro Acosta per la investigació sobre “Los voluntarios españoles en la legión extranjera francesa durante la I Guerra Mundial”. El jurat d’aquesta categoria —el mateix que el del Millor Descobriment Arqueològic— ha posat de manifest “la solidesa de la investigació, fruit d’una exhaustiva recerca a més d’una vintena d’arxius d’Europa, entre els quals, els de la mateixa Legió, de molt difícil accés”.
El Premi a la Millor Obra de Ficció Històrica ha estat per a Joan-Lluís Lluís i la seva novel·la “Junil a les terres dels bàrbars” (Club Editor). És l’única categoria dels premis que ha estat escollida per votació popular: més de 3.000 persones van poder escollir una d’entre les deu obres que prèviament havia seleccionat un jurat professional. L’autor ha agraït el premi “a tothom que ha votat per la meva estimada Junil, de qui soc un humil cronista”.
El Premi a la Millor Iniciativa de Divulgació Internacional ha estat per l’exposició “Alice: Curioser and Curioser”, del Victoria and Albert Museum de Londres. El jurat n’ha destacat "l’ús de tècniques narratives innovadores com l’experiència immersiva o la realitat virtual a l’hora d’explorar l’origen de l’obra més coneguda de Lewis Carroll i la seva influència en la cultura popular posterior". Kate Bailey i Olivia Oldroyd, comissària i coordinadora de l’exposició, respectivament, han viatjat expressament des de Londres per recollir el guardó: “és un honor rebre aquest reconeixement internacional”.
Finalment, el Premi a la Millor Iniciativa de Divulgació Nacional se l’ha endut el programa “Tresors amb història”, una producció de la televisió valenciana À Punt en associació amb Sunrise Pictures i El Terrat (The Mediapro Studio), i està basat en el format National Treasures, creat i llicenciat per EZ Films - Ireland. El presenta Carolina Ferre, que, a partir d’objectes trobats a cases particulars, explica la història del País Valencià dels últims cent anys. Han pujat a recollir el guardó José Molins, director del programa, i Vanessa Villar, productora executiva del programa.